Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowe
KAWA YELLOW BOURBON BARINAS pochodzi z polskiej palarni kawy KAWUSZKA.
Ma charakterystyczny smak czekolady, karmelu i melasy oraz doskonałe aromaty KWIATOWY, TROPIKALNE I CZERWONE OWOCE, KWIAT POMARAŃCZY.
Kawa ma delikatną kwasowość.
Ta kawa jest mało wypalana, przeznaczona głównie do parzenia metodą przelewową typu drip, chemex, itd.
Wariant; 250g kawy ziarnistej 100% arabica.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
KAWA YELLOW BOURBON BARINAS to kawa wyjątkowa ponieważ jest z segmentu kaw SPECJALITY.
Charakterystyka kawy speciality:
Określenie "speciality coffee" pojawiło się 1974 roku, kiedy użyto go do określenia ziaren najwyższej jakości, wyprodukowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Istnieje specjalna skala służąca do oceny jakości kaw stworzona przez Specialty Coffee Association - organizację propagującą kawy wysokiej jakości i tylko te, które otrzymają 80 punktów lub ponad, kwalifikują się do otrzymania tego miana.
Skąd pochodzi kawa speciality
Ziarno kawy tego rodzaju pochodzi z najświeższego zbioru. Jego większą część wysyła się bezpośrednio do hurtowni zielonego ziarna albo palarni.
Zalety kawy speciality
Zawartość ziaren z wadami w kawie speciality jest tak niewielka, że bez obaw można ją można pić nawet do kilku razy dziennie, nie odczuwając z tego powodu żadnych skutków ubocznych w postaci bólu brzucha lub wątroby. Oczywiście wpływa to także na jakość aromatu i odczuć smakowych, które w ogromnym stopniu różnią się od tych cechujących ogólnodostępne kawy w sklepach. Kawy specialty charakteryzują się pełnym, słodkim smakiem, zatem nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Oprócz wyraźnie wyczuwalnej słodyczy niewyczuwalna jest w nich cierpkość czy kwaśność charakterystyczna dla zwykłych kaw. Pijący jest również w stanie wyraźnie wyczuć z jakiego regionu pochodzą ziarna. Niepowtarzalne nuty smakowe charakterystyczne dla poszczególnych, nawet najmniejszych regionów świata, z jakich pochodzą, zamienią zwykłego miłośnika kawy w prawdziwego konesera.
Ciekawostką jest to, że w tym najwyższej jakości segmencie kaw na świecie jest tylko około 5%, a w Polsce szacuje się że jest tylko 1%.
Kawa jest wypalana na sposób norweski, czyli kawy są wypalane albo bardzo jasno pod metody alternatywne, albo średnio pod espresso. Nie wypalane są bardzo mocno, aby były tłuste, ponieważ jest ryzyko ich przypalenia.
Kawa pochodzi z brazylii uprawiana jest na wysokości pow. 1000 m i pochodzi od założonej w 1950 roku firmy Fazenda Barinas i obecnie pod dowództwem Tiago C. Alvesa zajmuje się produkcją kawy w regionie.
Barinas oznacza "tam, gdzie wiatr wieje najsilniej", nazwę tę nadano na cześć żyjących niegdyś w tym regionie Indian Araxax. Obecnie rodzina jest mocno znana z profesjonalizmu i podejścia do produkcji specjalnych kaw oraz zrównoważonego rozwoju w regionie.
Popołudnie spędzone w towarzystwie kawy o takim smaku i aromacie to prawdziwy relaks w domu.
Życzymy smacznego:
Właściciele sklepu internetowego www.relakswdomu.pl