Kawa ziarnista Brazylia Patrocinio Cerrado 250g Zobacz większe

Kawa ziarnista Brazylia Patrocinio Cerrado 250g

Nowe

KAWA BRAZYLIA PATROCINIO CERRADO pochodzi z polskiej palarni kawy KAWUSZKA.

Ma charakterystyczny smak z delikatną goryczką w postaci deserowej czekolady oraz wyczuwalnych laskowych orzechów.

Jej kwasowość jest bardzo niska i słabo wyczuwalna. Idealna dla osób, które cenią sobie głębię i intensywność smaku.

Wariant; 250g kawy ziarnistej 100% arabica.

Więcej szczegółów

29,99 zł

Ta kawa polecana jest głównie do ekspresów, jest średnio wypalona.

KAWA BRAZYLIA PATROCINIO CERRADO to kawa wyjątkowa ponieważ jest z segmentu kaw SPECJALITY.

Charakterystyka kawy speciality:

Określenie "speciality coffee" pojawiło się 1974 roku, kiedy użyto go do określenia ziaren najwyższej jakości, wyprodukowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Istnieje specjalna skala służąca do oceny jakości kaw stworzona przez Specialty Coffee Association - organizację propagującą kawy wysokiej jakości i tylko te, które otrzymają 80 punktów lub ponad, kwalifikują się do otrzymania tego miana.

Skąd pochodzi kawa speciality

Ziarno kawy tego rodzaju pochodzi z najświeższego zbioru. Jego większą część wysyła się bezpośrednio do hurtowni zielonego ziarna albo palarni.

Zalety kawy speciality

Zawartość ziaren z wadami w kawie speciality jest tak niewielka, że bez obaw można ją można pić nawet do kilku razy dziennie, nie odczuwając z tego powodu żadnych skutków ubocznych w postaci bólu brzucha lub wątroby. Oczywiście wpływa to także na jakość aromatu i odczuć smakowych, które w ogromnym stopniu różnią się od tych cechujących ogólnodostępne kawy w sklepach. Kawy specialty charakteryzują się pełnym, słodkim smakiem, zatem nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Oprócz wyraźnie wyczuwalnej słodyczy niewyczuwalna jest w nich cierpkość czy kwaśność charakterystyczna dla zwykłych kaw. Pijący jest również w stanie wyraźnie wyczuć z jakiego regionu pochodzą ziarna. Niepowtarzalne nuty smakowe charakterystyczne dla poszczególnych, nawet najmniejszych regionów świata, z jakich pochodzą, zamienią zwykłego miłośnika kawy w prawdziwego konesera.

Ciekawostką jest to, że w tym najwyższej jakości segmencie kaw na świecie jest tylko około 5%, a w Polsce szacuje się że jest tylko 1%.

Kawa jest wypalana na sposób norweski, czyli kawy są wypalane albo bardzo jasno pod metody alternatywne, albo średnio pod espresso. Nie wypalane są bardzo mocno, aby były tłuste, ponieważ jest ryzyko ich przypalenia.

Ten wariant to kawa ziarnista pochodząca z Brazylii z regionu "Cerrado" uprawiana na obszarach położonych na wysokości od 800 do 1300 metrów, w wyniku czego powstają wysokiej jakości kawy o wyjątkowej tożsamości. W regionie tym panują przyjemne, suche zimy oraz wilgotne i gorące lata co sprzyja wytworzeniu się charakterystycznemu dla Brazylii smakowi.

Ponadto ta wyjątkowa kawa pochodzi od dwóch hodowców z Monte Carmelo: Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao oraz jednego producenta z Patrocinio – Helio Tutida. Wszyscy producenci są członkami Cerrado Growers Federation, a ich kawa spełnia wszystkie wymagania, aby otrzymać Certification: Designation of Origin (DO).

Ta kawa posiada Gwarancję Pochodzenia i Jakości przyznawaną przez Radę Regulacji Określenia Pochodzenia w regionie Cerrado Mineiro

Charakterystyczne dla tego regionu są następujące czynniki:

  • Wysokość upraw 800-1300 m.n.p.m.
  • 4500 gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą kawy
  • 170 tysięcy hektarów upraw
  • Zlokalizowane w okręgu przemysłowym "Minas Gerais"
  • Chronione oznaczenie geograficzne
  • Roczna produkcja na poziomie 5 mln worków zielonej kawy (60 kg/worek)

 

Kilka ciekawostek na temat uprawy kaw w Brazylii:

  • Początkowo szybki rozwój produkcji kawy w Brazylii zawdzięcza się niewolnictwu (na plantacjach kawy do 1888 roku pracowało około 1,5 miliona niewolników z Afryki).
  • Coraz to więcej lasów jest wycinanych na potrzeby rozrastających się plantacji kawy.
  • Brazylia odpowiada za 1/3 upraw kawy na całym świecie.
  • Około 70% produkcji to kawa Arabica.
  • Większość kaw ziarnistych na Brazylijskich plantacjach jest poddawana suchej obróbce.
  • Brazylia to ponad 27 tysięcy kilometrów kwadratowych upraw kawy (Ta liczba ciągle rośnie) .

 

Kawa na prezent - to jedno z najlepszych rozwiązań jakie możemy podarować bliskiej osobie.

Popołudnie spędzone w towarzystwie kawy o takim smaku i aromacie to prawdziwy relaks w domu.

Życzymy smacznego:

Właściciele sklepu internetowego www.relakswdomu.pl