Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowe
KAWA RWANDA pochodzi z polskiej palarni kawy KAWUSZKA.
Ma charakterystyczny smak mocno owocowy, zrównoważony słodkimi kwiatowymi nutami,
Wyczuwalna jest minimalna ilość goryczki, jest mocno aromatyczna ze średnim body.
Kawa polecana szczególnie osobom oczekującym przyjemnej kwasowości, aromatu śliwek, winogron, jabłek, a nawet przypraw korzennych.
Wariant; 250g kawy ziarnistej, 100% arabica.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ta kawa jest mało wypalana polecana głównie do parzenia metodą przelewową typu drip, chemex, itd.
KAWA RWANDA jest wyjątkowa ponieważ jest z segmentu kaw SPECJALITY.
Charakterystyka kawy speciality:
Określenie "speciality coffee" pojawiło się 1974 roku, kiedy użyto go do określenia ziaren najwyższej jakości, wyprodukowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Istnieje specjalna skala służąca do oceny jakości kaw stworzona przez Specialty Coffee Association - organizację propagującą kawy wysokiej jakości i tylko te, które otrzymają 80 punktów lub ponad, kwalifikują się do otrzymania tego miana.
Skąd pochodzi kawa speciality
Ziarno kawy tego rodzaju pochodzi z najświeższego zbioru. Jego większą część wysyła się bezpośrednio do hurtowni zielonego ziarna albo palarni.
Zalety kawy speciality
Zawartość ziaren z wadami w kawie speciality jest tak niewielka, że bez obaw można ją można pić nawet do kilku razy dziennie, nie odczuwając z tego powodu żadnych skutków ubocznych w postaci bólu brzucha lub wątroby. Oczywiście wpływa to także na jakość aromatu i odczuć smakowych, które w ogromnym stopniu różnią się od tych cechujących ogólnodostępne kawy w sklepach. Kawy specialty charakteryzują się pełnym, słodkim smakiem, zatem nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Oprócz wyraźnie wyczuwalnej słodyczy niewyczuwalna jest w nich cierpkość czy kwaśność charakterystyczna dla zwykłych kaw. Pijący jest również w stanie wyraźnie wyczuć z jakiego regionu pochodzą ziarna. Niepowtarzalne nuty smakowe charakterystyczne dla poszczególnych, nawet najmniejszych regionów świata, z jakich pochodzą, zamienią zwykłego miłośnika kawy w prawdziwego konesera.
Ciekawostką jest to, że w tym najwyższej jakości segmencie kaw na świecie jest tylko około 5%, a w Polsce szacuje się że jest tylko 1%.
Kawa jest wypalana na sposób norweski, czyli kawy są wypalane albo bardzo jasno pod metody alternatywne, albo średnio pod espresso. Nie wypalane są bardzo mocno, aby były tłuste, ponieważ jest ryzyko ich przypalenia.
Kawa z RWANDY pochodzi z region Rusashi. Owoce zbierane są na wysokości od 1700 do 2200 m. n.p.m.
Popołudnie spędzone w towarzystwie kawy o takim smaku i aromacie to prawdziwy relaks w domu.
Życzymy smacznego:
Właściciele sklepu internetowego www.relakswdomu.pl