Herbata Dilmah Ceylon Gold 50 torebek

Nowe

Herbata czarna, cejlońska, lekka w charakterze, o średniej mocy naparu, uprawiana na wysoko położonych plantacjach regionów Uva, Dimbula i Nuwara Eliya.

[50x2g]  50 torebek 2g z zawieszką                              

Więcej szczegółów

14,99 zł

Dilmah Ceylon Gold [50x2g]

50 torebek 2g z zawieszką

Klasyczna czarna cejlońska herbata.

50 torebek ekspresowych z etykietką zapakowanych w folię dla zachowania świeżości.
Masa netto:100g (50x2g)
 
Składniki: 100% czysta cejlońska czarna herbata, bez dodatków.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka.
Zebrano i zapakowano: Republika Sri Lanka (Cejlon).

Herbata aromatyczna, o średniej mocy i głębokiej barwie. Stanowi doskonale wyważoną mieszankę czarnych herbat uprawianych na wysoko położonych, należących do Dilmah plantacjach – wysokogórskie pochodzenie nadaje jej nieco lekkości odróżniającej ją od podobnej pod wieloma względami Dilmah Premium. Herbata uniwersalna – parzona krótko (do 3 minut) daje lekko pobudzający, śniadaniowy napar, zaparzona nieco dłużej (ok. 5 minut) uspokaja podczas wieczornego relaksu.

Wokół herbaty | W torebkach ekspresowych wszystkich herbat Dilmah znajduje się herbata tradycyjna, tzw. orthodox tea (taka sama, jaką używamy do produkcji herbaty sypkiej). Dlaczego nie używamy herbaty CTC (granulowanej)? Ponieważ CTC, jaką najczęściej można znaleźć w popularnych herbatach w torebkach, nie byłaby naszym zdaniem równie dobra jakościowo i smakowo. Oto co na jej temat ma do powiedzenia historyk herbaty Henry Hobhouse: "Sposobem produkcji, który rozwinięto w latach trzydziestych XX wieku, była metoda CTC, czyli cut-tear-curl (dosł. cięcie-szarpanie-skręcanie). Wykluczała ona możliwość wytwarzania produktów najniższej jakości, ale też nie dawała szans na uzyskanie produktów pierwszorzędnych. Była to forma przemysłowej normalizacji. Metodą CTC wytwarza się przeciętną suchą herbatę i może ona uratować herbaty produkowane z liści zebranych podczas deszczu. Jednak bez względu na sukcesy rynkowe przeciętnej herbaty CTC, tą metodą jeszcze nikomu nie udało się otrzymać wspaniałego produktu. Połączenie metody CTC z paczkowaniem herbaty katastrofalnie wpływa na jakość". Dlatego właśnie Dilmah swoje herbaty produkuje w sposób tradycyjny, nie wykorzystując metody "przemysłowej normalizacji" CTC.
Herbatę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.